Treceți la conținutul principal

Varmaga


Pentru ca am amintit de multe ori despre satul bunicii mele maternale, Lina Urs, zisa a lu'Verzari-porecla de care ma rusinam cand eram mica, ma bucur c-am gasit aceasta prezentare a acestor locuri care mi-au marcat in mod pozitiv copilaria, si de care-mi aduc aminte cu nostalgie.

" Unul dintre satele din Romania unde merita se mergi in drumetii, este satul Varmaga.
Situat in Muntii Metaliferi, la poalele Muntilor Auriferi, intr-o depresiune sub Varful Gurguiota, satul Varmaga se intinde de-a lungul unui fir de apa pe o lungime de mai bine de 7 km. Strajuit in partea de nord de catre cariera de piatra de pe Varful Lidisoimea (-sursa de piatra pentru aripa de est a Casei Scanteii din Bucuresti-). In partea de rasarit strajuieste o zona carstica presarata cu grote si pesteri spre hotarul renumitului Geoagiu-Bai.
Daca aruncam o privire spre sud de pe dealul Chicera, la mai putin de 15 km peste raul Mures se poate admira municipiul Deva peste care de mii de ani srajuieste o veche cetate dacica iar in zare apar cosurile de la furnalele Hunedoarei si cocseriille Calanului.
Cu masina se poate ajunge aici usor, in mai putin de 20 de minute pe un drum de la Deva pana la intrarea in sat sau pe drumul de tara pietruit de-a lungul vaii de la Bampotoc, daca se vine dinspre Simeria.
Satul pare ca dainuie din perioada daco-romana - o dovedeste o aductiune de apa cu tuburi ceramice pe paraul Barsaiana de la un izvor folosit si astazi de localnici printr-o noua retea de tevi care alimenteaza cu apa cateva zeci de case. Cel mai interesant lucru este insa ca debitul paraului ramane constant indiferent de conditiile climatice in toate cele 365 zile ale anului.
Pe culmea unui deal aflat pe islazul unde pasc animalele satului exista un izvor, numit Stiburoi, pastrand debitul constant chiar si in cele mai secetoase veri. La fel ca in majoritatea satelor de munte biserica strajuieste de pe cel mai inalt deal. In partea de sud a cimitirului s-au descoperit stravechi cuptoare de ars ceramica si calcarul din care se obtinea varul.
Din cercetarile facute de un colectiv de specialisti s-a constatat o foarte puternica manifestare a radiatiei HARDTMAN in jurul varfului Lidisoimea, unde de altfel s-a si infiintat de cativa ani un centru de recuperare si recreere - Casa Harului.
Interesant este ca laptele de la vacile din sat se poate pastra la frigider chiar mai bine de o saptamana fara sa se strice iar proaspat baut nu da manifestari de colita.
Dintre obiceiurile satului romanesc ,cel mai bine pastrat si respectat ,ramane CRACIUNUL cand tot satul miroase a colaci si sarmale iar ulitele rasuna de colindele cetelor de colindatori si calusari. Acum mai ales ,nici o poarta nu este inchisa si intreaga noapte luminile de la ferestre nu se sting ca semn ca se asteapta colindatorii care au un cu totul alt repertoriu decat cel auzit la radio si Tv.
Cei doritori de o excursie interesanta pot face o iesire la padure pana la Ghetari, unde in luna iulie mai poti tine in mana zapada iernii trecute pastrata intre stanci sau sa bei un pahar de apa limpede precum cristalul atat de rece incat iti abureste paharul in arsita verii.
Cautatorii de comori se pot indrepta spre zona aurifera a Sacarambului unde se afla cele mai vechi mine aurifere ale Carpatilor - un apus de soare petrecut aici intre gardurile si pe ulitele pavate cu piatra scoasa din mina si pline de pirita aurifera e de-a dreptul mirifica,te face sa te simti intr-o lume a povestilor .
Aerul proaspat de munte si linistea apasatoare, impreuna cu radiatiile Hardtman merita incercate macar pentru o noapte... o noapte in Varmaga. Niciunde nu va veti putea reincarca bateriile ca aici...poluarea, zgomotul aici sunt doar o amintire,doar liniste si mirosul placut al florilor de camp".
Sursa


Comentarii

Mihaella Gheorghiu a spus…
Disa,acolo e ceva ce inlatura radiatiile Hartmann.Aceste radiatii sunt in forma de grilaj(plasa)iar la nodurile lor apar stari de tensiune accentuata ce creaza agitatie,dureri de cap,somn nelinistitor si agravarea unor patologii.Clar ca acolo sunt altfel de energii ce anihileaza undele Hartmann.
Mi-as dori sa fac un voiaj pe acolo.
disa a spus…
mi-ar placea sa vii sa vizitezi aceste locuri minunate.
Eu te voi gazdui la mine si insoti prin aceste locuri minunate.
Satul meu, Banpotoc e la fel de pitoresc si ma mandresc cu el.Ai ce sa vezi, de aceea imi place sa scriu cate ceva despre aceste tinuturi.

Postări populare de pe acest blog

Mama-Adriana Stoica

Iubirea de mama o simt si acuma, De cand ea la piept cu drag m-ocrotea, Cu lacrimi pe fata, mereu a mea, La Domnul Isus pentru noi se ruga: O, Doamne, o, Doamne, in mana Ta-i incredintez, O,Doamne,o,Doamne,si de rau, te rog sa-i feresti. Iubirea de mama-i alaturi de tine, In vorbe, in umblet, o simt tot mereu, Aproape-i de mine, in orice-ncercare, E mama, oricand, la bine si la greu. O, mama, o, mama, iubirea ta calda ti-o simt mereu, O, mama, o mama, tu esti aproape de sufletul meu! Iar chipul tau, mama il port tot cu mine, In negura noptii, prin vant sau prin ger. Purtat-ai pe brate o fiinta dorita, Pe care-ai iubit-o, si-aceea-am fost eu. Refren: O, mama, o mama, iubirea ta calda ti-o simt mereu, O, mama, o mama, tu esti aproape de sufletul meu. Trecut-au, dar, anii, si-acuma sunt mare, Si chipul tau, mama, acum s-a schimbat, Cu riduri pe fata, cu parul ca neaua, Dar zambetul dulce pe-obraz ti-a ramas. O, mama, o, mama, iti multumesc ca m-ai crescut!

Despre Simina

Simina, dezamagita, pe drept cuvant Mi-a parut rau ca tocmai pe blogul meu, care sunt fan inflacarat al Siminei, dar, mai ales, al mesajelor cantarilor sale, se duce aceasta "lupta" de pareri in legatura cu ea. Nu era suficient ce s-a scris pe anume site-uri, a trebuit ca si aici sa se continue acest deserviciu care ni se face noua, ascultatorilor ei. Public, si sper sa nu se supere, comentariul ei, in legatura cu dezamagirea simtita fata de unii dintre "fratii" ei de credinta. http://disa-amestecate.blogspot.com/2009/12/despe-simina-palincas.html Aici gasiti toate comentarile facute pe acest blog, la adresa ei. "buna ziua tuturor...A fost, intr-adevar, o surpriza sa gasesc acest blog, si, din nou, sa ma bucur de alegerea pe care am facut-o, cu 5 ani in urma, de a ma retrage dintre acesti oameni, care vor sa spuna ca sunt "pocaiti", nu crestini. In nici un caz! De cand am inceput sa cant la nivel profesional, asa cum scrie aici, de pe l

Alimente INTERZISE înainte de CULCARE